Методи внесення добрив під озиму пшеницю

Введення озимої пшениці в сівозміну дає вам багато практичних переваг, включаючи те, що озима пшениця приносить на 30-45% більше врожаю, ніж її яра «конкурентка». Однак агрономія і добриво цієї культури можуть істотно відрізнятися від прийнятих при виробництві ярої пшениці. Для багатьох фермерів вирощування озимої пшениці може стати новим і важким досвідом

Озимій пшениці необхідний додатковий азот
Для отримання всього передбачуваного додаткового врожаю, що притаманне вирощування озимої пшениці, необхідно скоординувати очікуваний урожай з відповідним рівнем внесення азотного добрива. Досвідчені фермери розуміють, що їм потрібно правильно підживлювати страждає від нестачі азоту культуру, щоб досягти всіх поставлених цілей за якістю і кількістю врожаю. Багато хто з фермерів, які працюють в чорноземній зоні, застосовують від 90 до 112,5 кг азоту на 1 га.

Різні варіанти внесення азоту
Виявляється, найбільш ефективний метод внесення азоту залежить від місцевості. Важливо визначити кращий метод внесення азоту з урахуванням специфіки вашого регіону. Все просто. Суть в тому, щоб внести азот в грунт, щоб він потрапив до коренів озимої пшениці до того, як культура ввійде в стадію швидкого весняного зростання. Якщо ви пропустіть цей критичний момент, потенційний урожай пшениці значно знизиться.

Традиційний метод внесення гранульованого азоту
Розкидання азоту ранньої навесні може бути дуже ефективним за умови, що буде достатня кількість опадів для вбирання азоту в кореневу зону перед тим, як почнеться значне зростання. Відстрочене застосування азоту чи недолік ранніх дощів, які допоможуть йому вбратися в грунт, неминуче призведуть до втрати врожаю. У найбільш вологих частинах прерій, таких як Манітоба, осіннє застосування азоту дає врожай на 15% менше, ніж при весняному застосуванні. Проте дослідники виявили, що в умовах більш сухий весни, яка часто буває в Саскачевані, осіннє внесення азоту ефективніше, ніж весняне.
Нітрат амонію або сечовина?

Найбільш поширеним джерелом азоту для поверхневого внесення під озиму пшеницю завжди був нітрат амонію (НА). На жаль, ризик використання НА терористами для створення потужної вибухівки привів до того, що його тепер дуже важко дістати. Ми думаємо, що в майбутньому це стане ще складніше. У результаті виробники, що віддають перевагу поверхневе внесення гранульованого азоту, змушені були використовувати сечовину замість НА. Оскільки сечовина при поверхневому внесенні схильна випаровуванню азоту, рекомендується додавати в неї Agrotain для зниження цього ризику.
Обприскування або вливання КАС стрічковим способом

Фермери знають, що обприскування рідким азотним добривом може призвести до поганих результатів через ризик втрат при випаровуванні. Багато хто згоден з тим, що весняне вливання КАС стрічковим способом дає самі стійкі результати поверхневого внесення азоту. Ризик втрат азоту від випару при вливанні стрічковим способом знижується завдяки набагато кращому контакту між рідким КАС і грунтом. Чи потрібно додавати Agrotain в КАС для подальшого зниження ризику випаровування азоту? Напевно, немає, якщо ви впевнені в тому, що дощ піде протягом наступних 24 годин. Однак, якщо погода залишається сухою більш ніж один день, досвід показує, що Agrotain поліпшить результати вливання КАС стрічковим способом.

Стрічкове внесення сечовини збоку під час посіву
Раніше не заохочувалося ніяке внесення добрив під час посіву, тому що вважалося, що велика кількість азотного добрива викликає схильність цієї висівають восени культури до ризику пошкодження зростання і зимової загибелі. Однак дослідники продемонстрували, що занепокоєння щодо цього ризику безпідставне. Більше того, виявилося, що стрічкове внесення всіх добрив збоку під час посіву швидко призводить до покращення врожаю на 15-20% або на 336 кг / га в порівнянні з весняним поверхневим внесенням нітрату амонію.

А як щодо внесення азоту в міжряддя?
Дослідження, проведене в Південній Альберті Россом МакКінзі, пропонує нам нові правила внесення сечовини-азоту безпосередньо в міжряддя. Він визначив, що, використовуючи вузький сошник (тобто для 10% стрічкового внесення сечовини збоку), можна безпечно внести до суглинок або жирний суглинок близько 51,2 кг азоту на 1 га в міжряддя при сприятливих умовах вологості ряду. Якщо вологість ряду менша, то «безпечний» рівень внесення азоту необхідно знизити з 51,2 до 28,2 кг на 1 га. Застосовуючи сошник для 50% стрічкового внесення збоку, «безпечний» рівень при тих же умовах вологості підвищується до 74 і 40 кг сечовини-азоту на 1 га відповідно. Додаючи в сечовину Agrotain, ви підвищуєте «безпечний» рівень на 40-45%.
Правила для достатньої або надмірної вологості

Якщо ви працюєте в зоні рясних дощів, особливо на піщаних грунтах, найкращим методом у вас завжди було поверхневе внесення необхідного азоту ранньою весною. Вливання рідкого КАС стрічковим способом дає найбільш стійкі результати поверхневого внесення азоту. Ризик весняного поверхневого внесення полягає в тому, що воно залежить від вологості, необхідної для проникнення азоту в грунт. Отже, сухий навесні може мати місце згубна для врожаю затримка надходження азоту в корені.
Правила для вологого добре дренированной грунту

Стрічкове вливання добрива збоку під час посіву може стати дуже ефективним засобом «розстановки по місцях» всіх необхідних добрив, що дасть можливість усім потрібним поживним речовинам з добрив вступити в рослину тоді, коли воно почне рости. Основний ризик, пов'язаний з цим підходом, полягає в тому, що поверхня грунту може через кілька років стати занадто сухий, що не дозволить сошники для вливання стрічковим способом діяти достатньо ефективно. При тих же умовах окреме стрічкове внесення добрива може нашкодити бажаним умовам насіннєвого ложа.

Правила для посушливих регіонів
Вносьте «безпечну» кількість азоту в міжряддя. Воно буде змінюватись в залежності від типу грунту і використовуваного сошника для бічного внесення сечовини. «Безпечна» кількість також варіюється в залежності від умов вологості насіннєвого ложа. Якщо грунт недостатньо вологий, потрібно вносити менше азотного добрива. Якщо кількість внесеного в міжряддя азоту менше необхідного, решту можна внести поверхнево восени або ранньою весною.